Vraag nu uw offerte

https, SSL, certificaten

Als het over IT-beveiliging gaat, dan spreekt men snel over antivirus en firewalls. Maar online speelt vooral https of SSL een belangrijke rol. Daar is de voorbije jaren veel rond te doen geweest, dus dat licht ik graag even extra toe:

 

Wat is https, of SSL - beveiliging?

Met SSL - beveiliging versleutel je alle communicatie die gebeurt tussen je bezoeker en je website of  webapplicatie. Dat is van belang om zogenaamde man-in-the-middle aanvallen te voorkomen. In zo'n geval slaagt iemand er in om zich tussen de bezoeker en de server in te plaatsen, om zo alle verkeer te kunnen onderscheppen, en misbruiken voor eigen doeleinden. Concreet voorbeeld: jij denkt dat je bij je bank een overschrijving naar je leverancier invult, maar de “man-in-the-middle” verandert de begunstigde…

Of een website of webapplicatie beveiligd is met SSL kan je zien aan het adres: begint dat met https:// dan is er SSL beveiliging actief, is het enkel http:// dan niet. In de meeste browsers wordt die https:// echter vervangen door een groen slotje.

https-1 https-2 https-3

 

 

Technisch gebeurt die beveiliging door het installeren van een certificaat op de server. Dat certificaat bepaalt de versleuteling die toegepast wordt, en zorgt er ook voor dat een derde (nl. de uitgever van het certificaat) borg wil staan dat het verkeer van die website of applicatie, indien beveiligd met dat certificaat, ook effectief van die website of webapplicatie afkomstig is. Zo wordt vertrouwen gebouwd, op basis waarvan de browser kan besluiten dat een groen slotje gerechtvaardigd is.

Is het je al opgevallen dat er soms bij dat groen slotje ook de naam van de firma staat? In dat geval is niet alleen de website of webapplicatie beveiligd, maar is door die derde ook nagekeken of het bedrijf dat die URL gebruikt is wie ze beweren te zijn. Er wordt dus effectief contact opgenomen met dat bedrijf, en gecontroleerd in het bedrijvenregister of het bedrijf wel degelijk bestaat. Allemaal om extra vertrouwen te bouwen.

 

Waarom is dit relevant?

Vooreerst is het zo dat Google al een aantal jaar voorrang geeft aan websites die met SSL beveiligd zijn. Dus, is je positie in Google heel erg belangrijk voor je, dan kan je best overwegen SSL op je site te activeren.

 

Impact op je website of webapplicatie

De impact van een SSL certificaat is erg klein. Voor bezoekers betekent het dat ze het groene slotje zullen zien.
Voor jou, als website eigenaar, betekent het vooral dat je weet dat je zorgzamer omgaat met de gegevens van je bezoekers, en dat je veiliger omgaat met je website of webapplicatie.

Had je graag meer informatie? Geef ons gerust een seintje.

 

Wie is Aurealis

Aurealis is een gedreven onderneming die zich specialiseert in webontwikkeling op maat: van de kleinste website tot een complexe applicatie om uw zaak te vereenvoudigen.

Dit alles wordt uitgewerkt met oog voor kwaliteit, en geleverd met een onberispelijke service, ook na de oplevering!

Onze diensten omvatten webdesign (ontwerpen en ontwikkelen van websites), maar vooral webontwikkeling (online software op maat - webapplicatie ontwikkeling) en ook grafisch werk (drukwerk, logo-ontwerp, storytelling, ...).

Geef ons gerust een seintje, onze service start hier!

 

Terug naar Aurealis Labs